Ромел недвижими имоти
Български English Руский
София
Варна - 052/ 604 905

Евтините жилища раздвижиха пазара на имоти във Варна


Все повече варненци сключват сделки за придобиване на жилища, показват наблюденията на брокери. Тенденцията обаче се проявява само на пазара на евтините апартаменти, които се продават на цени от 30 000 до 40 000 евро.

Според специалистите активизирането се дължи най-вече на падането на лихвите по срочните депозити. „Повечето хора държат парите си в банки, чакайки спад на цените. Те не падат, в същото време банките намаляват лихвите и има дефицит на добри жилища. Това са достатъчни условия да се раздвижи секторът”, коментира пред ТОП НОВИНИ ВАРНА управителят на „Ромел Консулт” Нели Георгиева.

По нейни наблюдения чуждестранната клиентела е представена само от руснаци, които също купуват евтини жилища. В последните месеци се увеличава интересът и към вилните имоти, като най-предпочитаната оферта е земя за около 15 000 – 20 000 евро, върху която да се построи малка къща.

За сметка на това англичаните, които преди години си накупиха имоти по Черноморието, сега масово ги разпродават. Подлъгани от информациите за растеж на цените, някои от тях спекулативно искаха да купят имоти и да ги препродадат, но сметките им излязоха криви, отчитат от "Ромел Консулт".

Наблюденията показват, че се връща доверието към купуването на имоти „на зелено”. „Фирмите, които сега строят, се възприемат като оцелели, тоест те са доказали, че имат ресурс да преживеят кризата и да продължат напред. Това кара хората да са по-спокойни и да купуват”, посочи Георгиева.

От бранша настояват да се съкратят сроковете за издаване на строителни документи. В момента за строително разрешително или допускане за подробен устройствен план (ПУП) се чака с месеци при законов 14-дневен срок и именно това отблъсква инвеститорите. От община Варна са обещали да задействат изготвянето на ПУП за крайните квартали. В тях има много реституции, а без планове не може да се предвиди каквото и да било строителство.

Източник: http://varna.topnovini.bg/node/62014

 

Всички новини:Топ оферти


Последно добавени предложения


За нас Услуги За контакти Новини